de Bogdan Chiric

Senior Account Executive


Alegerea curierului potrivit este probabil unul din cei mai importanți pași pentru magazinul tău online.

De ce? Pentru că pe măsură ce tehnologia a avansat și obiceiurile de cumpărare s-au schimbat, așteptările cu privire la livrarea produselor, au crescut și ele. Acum, mai mult ca oricând, cumpărătorii online preferă termene de livrare rapide și servicii de calitate.

Astfel, cu cât experiența livrării este una mai plăcută, cu atât șansele de creștere a vânzărilor și a reputației business-ului tău sunt mai mari.

Așadar, la ce trebuie să fii atent în momentul în care alegi curierul?

  1. Aria de acoperire – Desigur, curierii pot avea rezultate mai bune în anumite zone, atât pe plan local, cât și pe plan internațional. Verifică în ce zone vrei să îți livrezi marea majoritate a coletelor și alege-ți curierul care să fie specializat pe acele zone.
  2. Timpul de tranzit – Cu cât livrezi produsele mai rapid, cu atât șansa ca acei consumatori să comande din nou produse din magazinul tău online, este mai mare.
  3. Tehnologia utilizată – O tehnologie învechită poate duce la o rată mai mică de succes a livrării și la o experiență neplăcută a consumatorilor finali. De aceea, ar trebui să afli înainte informații despre benzile de sortare, metodele de plată utilizate – plata card prin telefonul curierului, link to pay*, despre PDA-uri* și cum arată flota lor și dacă există un site sau o aplicație mobilă de tracking.
  4. Expertiză – În funcție de tipul produselor pe care vrei să le livrezi, asigură-te că în portofoliul curierului mai există companii cu același profil ca al tău. De asemenea, ia în considerare că anumite produse necesită condiții speciale de livrare, iar firma de curierat trebuie să dețină autorizațiile necesare și flota potrivită.
  5. Customer Service – Chiar dacă livrările în sine nu sunt întreprinse de tine, ci de firma de curierat, în momentul în care consumatorul final întâmpină o problemă legată de produs, de cele mai multe ori aceasta ajunge la serviciul de Customer Service al firmei de curierat. Asigură-te că serviciul lor este unul bun pentru că marea majoritate a consumatorilor îl vor asocia cu business-ul tău.
  6. Tarife – De cele mai multe ori, tarifele se stabilesc în funcție de numărul de colete trimise pe lună. Fiecare firmă de curierat are un prag minim de număr de comenzi care de cele mai multe ori se află undeva la 100 – 200 comenzi. În cazul în care ai mai puține comenzi decât pragul minim, există și varianta prepaid care presupune un abonament lunar cu un număr limitat de expedieri.
  7. Modalități alternative de livrare – Cum numărul de livrări e-commerce este în creștere, au apărut multiple modalități alternative de livrare. Tocmai de aceea, ar fi bine ca firma de curierat pe care o alegi să facă livrări la lockere și chiar să folosească și varianta ship&go (puncte proprii sau a partenerilor de livrare/ridicare a coletelor).

Ce poți face în plus, pe lângă criteriile enumerate mai sus?

  • Informează-te – Alegerea pur comercială este de cele mai multe ori nefavorabilă. Vorbește cu unul din partenerii tăi care colaborează cu acel curier cu care ești și tu în discuție și află care este părerea lor.
  • Semnează contractul doar după ce ai verificat clauzele și pașii din fluxul operațional – ora de preluare a coletelor, capacitatea mașinilor de preluare, timpul de tranzit, etc.
  • Semnează un SLA – SLA-ul reprezintă o garantare a calității serviciului din partea curierului. În cazul în care lucrurile nu decurg așa cum ați stabilit la discuția inițială sau merg chiar mai bine decât te așteptai, puteți recurge de comun acord, la câteva beneficii extra.
  • Tarifarea în praguri – Alege o grilă de prețuri valabilă pe o perioadă determinată de timp, cu discount progresiv.
  • Stabilește un business review la o perioadă de timp determinată – Recomandarea ar fi de maxim 2 luni. Așa puteți discuta reclamațiile apărute, soluțiile de îmbunătățire și puteți detalia rapoartele de performanță.

De asemenea, în funcție nevoile pe care business-ul tău le are, ar trebui să te asiguri că firma de curierat dispune și de câteva servicii adiționale precum: asigurarea mărfurilor, intervale disponibile pentru relivrare (zile, termen până la returnare), returul documentelor, colet la schimb, deschiderea coletului, redirecționare, plata ramburs, și așa mai departe.

Concluzie

În concluzie, când vine vorba de alegerea unui curier, ar fi bine să iei în considerare toate aceste criterii de evaluare pentru a găsi soluția potrivită care să sprijine creșterea afacerii tale. Găsirea curierului tău optim poate părea o sarcină dificilă, dar cu siguranță este o investiție utilă pe termen lung. De aceea, cu cât această experiență last mile va fi mai bună și pozitivă, cu atât întreaga experiență de cumpărarea online va deveni mai plăcută pentru clienții tăi.

*Link to pay este un serviciu de plată prin card care nu necesită implementare tehnică. Cu ajutorul lui vânzârea unui produs sau un serviciu se realizează prin intermediul unui link web. Clienții unui magazin online pot efectua plăți cu orice card emis de către Visa sau MasterCard.

*PDA (Personal Digital Assistant) este un dispozitiv portabil mic, mobil, care oferă capabilități de calcul și stocare și recuperare a informațiilor pentru uz personal sau de afaceri, adesea pentru a păstra la îndemână programele, calendarele și informațiile din agendă. Utilizate în logistică și curierat, acestea primesc și transmit în timp real din teren informații despre livrări și comenzi către sistemele centrale sau emit documente de transport sau de încasare.