Episodul 5: Cum poți face față unui număr crescut de vizitatori simultan?

  1. Ce este Clusters CS?

Clusters CS este un sistem de management pentru servere, de web hosting.

Dacă avem un site de prezentare, un blog sau un magazin online, el trebuie să stea pe un server, într-un data center și anumite soft-uri de pe el, vor livra conținut din baza de date pentru a forma imaginea pe care noi o vedem pe calculator.

Acest server trebuie configurat, cu anumite soft-uri care se instalează în prealabil, aici intervine Clusters CS cu automatizarea acestor instalări, configurări, tot ce este necesar pentru a livra conținutul site-ului către public.

Există foarte multe cazuri în care traficul crește, iar un server s-ar putea să nu mai facă față. Clusters CS poate asigura managementul infrastructurii, de oricâte servere este nevoie pentru a susține traficul.

Clusters CS se adresează tuturor tipurilor de site-uri, fără a fi nevoie de pregătiri tehnice în prealabil. În cazul tipic, noi preluăm un site existent și îl transferăm pe unul sau mai multe servere gestionate de noi.

  1. Site-ul unui magazin online merge greu, ce poate face Clusters CS?

Mersul greu poate avea două cauze. Una este slaba optimizare. Sau traficul de utilizatori este mult prea mare pentru server.

Noi putem acoperi ambele probleme, oferind o interfață foarte simplă pentru optimizarea vitezei de răspuns a paginilor, iar pentru soluțiile care necesită un număr mai mare de servere recomandăm creșterea numărului lor.

  1. De obicei, site-urile nu mai funcționează cum trebuie când există campanii de tipul Black Friday, ce e de făcut?

Pentru campaniile de trafic, ceea ce se întâmplă frecvent, varianta este foarte simplă. Se adaugă un număr de servere în funcție de estimările de trafic din prealabil. Putem trece printr-o perioadă de testare prin care simulăm traficul crescut și să venim cu o propunere de număr de servere care trebuie adăugate.

Pe lângă asta, Clusters CS mai are o funcție importantă și anume stabilitatea. Mașinile virtuale pot avea defecțiuni, poate pica un server, să nu mai funcționeze. Dacă toate informațiile sunt pe acel server, tot site-ul va pica și nimic nu mai funcționează. Ce facem noi este să asigurăm această funcție de redundanță: dacă serverul pică, utilizatorul nu simte, sistemul funcționează în continuare, restul serverelor preiau sarcina respectivă și sistemul funcționează fără probleme.