Cu siguranță, dacă ai un magazin online, te-ai întâlnit până acum cu termenul ERP și acest lucru se datorează faptului că este unul dintre cele mai des întâlnite sisteme de automatizare a unei game largi de operațiuni. Însă, ce înseamnă mai exact un sistem ERP?

Un software de tip ERP (Enterprise Resource Planning) are la bază o platformă informatică unică care se ocupă de monitorizarea, controlul și managementul integrat al tuturor activităților, proceselor și operațiunilor derulate în cadrul unei organizații. Sistemul software poate fi folosit pentru diverse domenii și tipuri de activități: producție, distribuție, servicii, retail, e-commerce, etc.

Ce face un sistem ERP

Rolul acestui soft este să gestioneze fluxurile și activitățile de business, asigurând accesul centralizat la datele companiei și permițând, în același timp, un flux integrat de schimb de date între departamente și alte sisteme software utilizate în organizație. Așadar, un sistem ERP permite automatizarea și eficientizarea fluxului de lucru pentru o gamă largă de operațiuni din cadrul unei companii.

Pe scurt, ceea ce face aplicația ERP este să realizeze legătura dintre baza de date și funcționalitățile pe care le îndeplinește întregul sistem. Astfel, datele sunt culese, validate, prelucrate, transferate sau exportate. Iar toate aceste operațiuni sunt îndeplinite prin intermediul interfeței. Datele sunt introduse în aplicație prin mai multe metode, cum ar fi introducerea de către operatori, importul din alte baze de date sau sisteme, sau prin intermediul transferului cu tehnologie EDI (Electronic Data Interchange).

Un rol foarte important pe care îl îndeplinesc astfel de sisteme esta acela că elimină duplicarea datelor, punând la dispoziție integritatea datelor printr-o singură sursă veridică. Practic, o soluție ERP este un mijloc de a conecta sistemele, procesele și tehnologiile, precum și oamenii care le utilizează.

Care sunt beneficiile unui sistem ERP?

  1. Este un sistem unic, transparent capabil să integreze toate activitățile departamentale ale unei organizații.
  2. Echipa de management beneficiază de rapoarte și informații complete în timp real, ceea ce îi permite să își îmbunătățească capacitatea de a lua decizii de business.
  3. Prin automatizare, standardizare și optimizare a tuturor circuitelor de lucru crește productivitatea angajaților, astfel operațiunile realizate manual sunt reduse semnificativ.
  4. Având o singură bază de date comună, colaborarea inter-departamentală și eficiența transferului de date este automat îmbunătățită.
  5. Operațiunile de business beneficiază de factori precum stabilitate, siguranță și control asupra corectitudinii datelor.
  6. Un sistem ERP ajută la îmbunătățirea procesului de aprovizionare cu necesarul de marfă, asigurând un control mai bun asupra stocurilor.
  7. Timpul de livrare este unul scăzut ceea ce duce la creșterea satisfacției clienților.
  8. Prin transferul rapid de date între departamente sunt neutralizate pierderile și optimizate procesele de lucru, ceea ce contribuie la îmbunătățirea cash-flow-ului, dar și a profitului.

Concluzie

Prin utilizarea unui sistem ERP, o companie beneficiază nu numai de date unificate și informații statistice în timp real pentru ca toate departamentele să fie integrate și să aibă un grad de eficiență mai mare, ci și de o corectitudine a acestor date pentru ca echipa financiară să poată lua cele mai bune decizii de afaceri.