Episodul 8 – Bune practici pentru magazinul tău online oferite de GPeC

Andrei Radu, CEO  & Fondator al GPeC – cel mai important eveniment de E-Commerce și Digital Marketing din România și Europa de Est

  1. Ce reprezintă GPeC?

Gala GPeC reprezintă foarte multe. Am pornit în urmă cu 16 ani de zile ca o gală de premii pentru comerțul electronic, fiind considerați evenimentul reprezentativ care răsplătea performanțele în e-commerce pentru jucătorii implicați în domeniu.

Este foarte adevărat că în urmă cu 16 ani, e-commerce-ul în România era extrem de firav. Și acum este loc de creștere, dar ne îndreptăm către o maturitate a pieței.

Între timp, de acum 16 ani până în momentul de față, lucrurile s-au schimbat. Dacă am pornit ca o gală, până la urmă de la asta și vine GPeC – Gala Premiilor e-Commerce, am adăugat tot timpul noi module: modul de conferință, de workshop-uri și altele.

Foarte pe scurt, ce înseamnă competiția GPeC?

La festivitate de premiere în sine, răsplătim performanțele principalilor jucători implicați în domeniu și în general, ne orientăm către zona de magazine online. Magazinele online se înscriu de bună voie și nesilite de nimeni în competiție și trec printr-un proces foarte complex de evaluare, care conține peste 200 elemente de jurizare, analizate de peste 30 de specialiști în domeniu, iar aceste criterii țin foarte mult de zona de front-end. Adică de interfața pe care consumatorul o percepe în relația cu magazinul online: cum arată site-ul, cât de ușor ne descurcăm cu el, cât de ușor e procesul de cumpărare, pe scurt, user experience și optimizarea ratei de conversie.

Pe lângă aceste criterii esențiale, există și criterii mai tehnice de tip SEO, securitatea site-ului sau aspecte care țin de lucrurile juridice pentru un magazin online cum ar fi termenii și condițiile, dacă ai toate informațiile GDPR pe site, dacă ai toate informațiile referitoare la politica de cookies, politica de confidențialitate și așa mai departe.

Câștigul cel mai mare al unui magazin online înscris în competiția GPeC, nu este neapărat trofeul mult râvnit pe care îl primește cineva când urcă pe scenă. Sigur, trofeul respectiv are o mare valoare pentru că reprezintă eforturile magazinelor de a deveni cât se poate de customer centric. Trecând prin acest proces de peste 200 de criterii, chiar reprezintă un achievement important.

Câștigul cel mai mare, însă este optimizarea site-ului lor în timp real, astfel încât să răspundă cât se poate de bine nevoilor clienților.

2. Ce tip de business-uri online sunt prezente în cadrul GPeC?

Cam tot ce ține de e-commerce și digital marketing în România.

Sfera este destul de largă pentru că este un ecosistem în întreaga piață: de la magazine online, la companii de curierat, la agenții de digital marketing, la agenții de performance marketing, SEO și așa mai departe. Toți cei angrenați în acest sistem numit e-commerce și digital marketing sunt prezenți la GPeC.

Când am pornit, majoritatea business-urilor erau mici. De exemplu când am pornit GPeC, eMAG-ul era pe piață de 3 ani, deci era și el la început de drum.

Pe măsură ce timpul a trecut din ce în ce mai multe companii au realizat că online-ul este un canal pe care trebuie să îl aibă la îndemână, pentru că este prezentul și viitorul. Deja vedem brand-uri mari, ca Dacia de exemplu, care vinde mașini online. Sunt din ce în ce mai multe brand-uri care s-au orientat către acest nou canal, un trend care nu se va schimba prea curând și atunci companiile vor fi nevoite să apeleze la un mix, așa numitul omnichannel între prezența online și offline.

În concluzie, majoritatea companiilor care activează în domeniul online sunt prezente la GPeC.

3. Care ar fi câteva bune practici întreprinse de business-urile premiate?

Toate magazinele care au urcat pe scena GPeC, au ținut cont de recomandările juriului în urma competiției.

Pe scurt, procesul de evaluare este așa: te înscrii în competiție, ești evaluat în baza celor 200 de criterii de câțiva din cei 30 de jurați, primești recomandările și ai ocazia să discuți face to face asupra lor.

Dacă le implementezi, pentru că ai la dispoziție aproximativ 2 luni să o faci, ești reevaluat și automat ai ocazia să câștigi mai multe puncte. Scopul final este ca site-ul tău să fie cât mai user-friendly pentru consumatorii finali. Acele magazine care au ajuns în acel punct și care au optimizat procesul de achiziție, flow-ul de check-out și toate celelalte, sunt cele care în general urcă pe scena GPeC la Gala Premiilor e-Commerce.

4. Dacă ar fi să oferi 3 sfaturi unui magazin online, care ar fi acelea?

Primul sfat care îmi vine în minte este: atenție la nevoile clientului tău.

Încearcă să asculți întotdeauna ceea ce îți spune clientul și ceea ce simte că are nevoie. Am cunoscut din păcate antreprenori care nu ascultă ceea ce spune consumatorul: „Nu, consumatorul nu știe ce spune. E la mine pe site butonul, se vede foarte bine, dar nu îl vede el.” De vină este site-ul, nu consumatorul.

Întotdeauna, fii atent la ce își dorește clientul și aici mă refer la întreaga experiență de cumpărare care pornește de la un site, dar se încheie cu livrarea coletului la ușă. Întreagă experiență trebuie să fie flawless, în așa fel încât clientul să se întoarcă la tine pe site și să devină recurenți. Acesta ar fi un prim sfat.

Al doilea sfat pe care îl tot spun în ultima perioadă este: Gândește global, internațional. E-commerce înseamnă fără frontiere, nu ne limităm la aria geografică în care suntem. Putem livra în țările din jurul nostru, întreaga zonă din jurul poate fi „atacată”.

De ce spun asta? Pentru că piața de e-commerce din România care se apropie de maturitate, este în momentul de față extrem de atrăgătoare pentru investitori străini, pentru brand-uri din afară care deschid business-uri în România. Și atunci ar trebui și noi ca români să facem același lucru, pentru că altfel, felia noastră dintr-o piață care va deveni din ce în ce mai aglomerată va fi mai mică.

Și nu în ultimul rând, sigur sunt mult mai multe recomandări importante care pot fi făcute, un sfat extrem de important este grija față de echipă. Echipa este motorul care duce business-ul mai departe și este extrem de esențială în creșterea business-ului.

Ar mai fi multe alte sfaturi: gândește strategia de marketing de la început, gândește-ți strategia de business în așa fel încât să poți câștiga la un moment dat un investment sau să ai alături de tine un board of advisors sau să faci un exit. Și așa mai departe.

Toate aceste elemente reprezintă un efort. E-commerce-ul nu reprezintă un efort mai mic decât a-ți deschide un magazin fizic. Este un efort constant de optimizare, marketare, de public țintă și înțelegerea nevoilor acestuia care nu se referă la, de exemplu, doamne cu vârsta cuprinsă între 20-40 ani, cu venituri medii spre mari. Doar că din acele doamne, unele ascultă Metallica, altele ascultă manele. Trebuie să știi exact care este publicul tău țintă și să mergi mai departe în direcția respectivă.